NK Poetry Slam

Ozan Aydogan wint NK Poetry Slam 2018

Ozan Aydogan heeft vrijdagavond 26 januari 2018 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2018 gewonnen. In een afgeladen Cloud Nine in TivoliVredenburg wist Ozan de zeven andere finalisten achter zich te laten.
 

Even voorstellen... finalisten NK Poetry Slam 2018

Na de verhitte strijd van afgelopen donderdag in De Bastaard en De Hofman zijn de acht finalisten voor het NK Poetry Slam 2018 bekend. De twee jury's en het publiek besloten samen dat deze slammers de uitverkorenen zijn om de strijd met elkaar aan te gaan tijdens de landelijke finale op vrijdag 26 januari 2018 voor die felbegeerde Gouden Vink-trofee en natuurlijk dat fijne prijzengeld van 1000 euro.
 

Finalisten NK Poetry Slam 2018 bekend

Ozan Aydogan, Merlijn Huntjens, Asha Karami, Sacha Landkroon, Arnoud Rigter, Tijdelijke Toon, Martje Wijers en Ivan Words zijn de acht beste Nederlandstalige poetry slammers van dit moment. Dat bepaalden de twee jury's én het publiek tijdens de halve finale van het NK Poetry Slam 2018 in Utrecht.
 

Nachtschade muzikale act tijdens finale NK poetry Slam

De band Nachtschade brengt op 26 januari aanstaande een curieuze cocktail van rock ‘n’ roll, funk, vaudeville en wellicht een vleugje politiek engagement naar de finale van het NK Poetry Slam 2018 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Fresku, Charlotte Van den Broeck en Peter Verhelst in jury finale NK Poetry Slam

Rapper Fresku, dichter Charlotte Van den Broeck en Peter Verhelst, schrijver van het Poëzieweekgeschenk 2018, vormen de driekoppige jury van het NK Poetry Slam op vrijdag 26 januari 2018 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Kaartverkoop finale NK Poetry Slam 2018 van start!

We mogen weer! Op vrijdag 26 januari strijkt de finale van het NK Poetry Slam neer in de Cloud Nine van TivoliVredenburg. De acht beste slamdichters strijden om de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam 2018, 1000 euro prijzengeld en de Gouden Vink Wisseltrofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog.

Eerste halve finalisten NK Poetry Slam 2018 bekend!

Het lijkt nog heel ver weg, maar de eerste kandidaten voor de halve finale van het NK 2018 zijn al bekend: Asha Karami, Alexander van der Weide, Ozan Aydogan, Merlijn Huntjens, Arnoud Rigter, Martje Wijers, Gert vanIerberghe, Tijdelijke Toon, Ivan Words, Insayno, Kees-Jan Sierhuis, Mart Schalken en Sascha Landkroon.

Else Kemps wint NK Poetry Slam 2017!

Else Kemps heeft vrijdagavond 27 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2017 gewonnen. In een afgeladen Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist Else de andere zeven deelnemers achter zich te laten. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de vijftiende maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek.

Gastoptreden De WoordDansers tijdens 15e NK-finale!

Het is alweer de 15e editie van de finale van het NK Poetry Slam. Dat vraagt natuurlijk om een feestje! We blikken terug op de geschiedenis van de poetry slam strijd in Nederland en doen dat op vrijdag 27 januari met niemand minder dan De WoordDansers, winnaars van het NK in 2003.

Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Anne-Fleur van der Heiden, Gijs ter Haar, Else Kemps, Rik Sprenkels, Merlijn Huntjens, Erika de Stercke, Fred de Vries en Martje Wijers zijn de acht finalisten van het NK Poetry Slam 2017 op 27 januari in TivoliVredenburg.

Jules Deelder, Dennis Gaens & Marjolijn van Heemstra in de NK-jury

Jules Deelder, Dennis Gaens & Marjolijn van Heemstra vormen de driekoppige jury van de Finale NK Poetry Slam 2017. Ze vellen hun oordeel over de voordracht én de teksten van de 8 slamdichters in de finale op vrijdag 27 januari.

Halve Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Tijdens de finale van de Borderlines Slam bemachtigde Gijs ter Haar het allerlaatste ticket voor het NK Poetry Slam 2017. Woensdag 11 januari strijden hij en de vijftien andere regionale slamkampioenen in Hofman Café & Theatercafé De Bastaard om acht finaletickets. Wie vind je straks waar? Loting bepaalde dat de kandidaten als volgt zijn verdeeld over de twee strijdtonelen:

15 jaar NK Poetry Slam: oudwinnaars aan het woord

Vrijdag 27 januari 2017 vindt de finale van de vijftiende editie van het NK Poetry Slam plaats in TivoliVredenburg. Al vijftien jaar brengt het NK Poetry Slam de beste performancedichters voort. Speciaal voor het jubileum blikken De WoordDansers, Kira Wuck, Daan Doesborgh, Carmien Michels, Daniël Vis en Daan Zeijen terug op hun finalebattle.

De halve finalisten van het NK Poetry Slam 2017 tot nu toe...

De halve finalisten van het NK Poetry Slam 2017 zijn bekend! Op eentje na dan, want op 9 december wordt de laatste halve finalist bekend tijdens Borderlines. Dus dat is nog even spannend…

15 jaar NK Poetry Slam: de beste performancedichters

Vrijdag 27 januari 2017 vindt de finale van de vijftiende editie van het NK Poetry Slam plaats in TivoliVredenburg. Al vijftien jaar brengt het NK Poetry Slam de beste performancedichters voort. Speciaal voor het jubileum blikken Carmien Michels, Daan Zeijen, Daniël Vis en andere 'Slampions' terug op hun finalebattle.

Save the date! Finale NK Poetry Slam 2017

Het is tijd voor een feestje! Op vrijdag 27 januari gaan voor de 15de keer de beste poetry slammers van het land de strijd aan voor de titel Nederlands Kampioen Poetry Slam.

Memorabele finale NK Poetry Slam 2016

Wat een fantastische finale van het NK Poetry Slam 2016 in TivoliVredenburg! Fokke en Sukke waren ook aanwezig om dichters neer te hoeken. En Carmien Michels en Else Kemps stonden de afgelopen tijd vol in de spotlight!

Carmien Michels is Slampion 2016!

Carmien Michels heeft vrijdagavond 29 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2016 gewonnen. In een uitgelaten Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) wist ze zeven mede-finalisten achter zich te houden in de strijd om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de veertiende maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (28 januari - 3 februari 2016).

Videopoëzie door finalisten NK Poetry Slam 2016

Carmien Michels, Else Kemps, Gerda Blees, Marloes Robijn, Merlijn Huntjens, Mischa van Huijstee, Naomi Warndorff & Simon Mulder nemen het vrijdag 29 januari in Utrecht tegen elkaar op om de titel 'Slampion 2016', 1000 euro aan prijzengeld en de Gouden Vink wisseltrofee, - vernoemd naar inspiratiebron van vele poetry slammers Simon Vinkenoog.

Dit zijn de 8 beste poetry slammers van het jaar

In twee bomvolle Utrechtse cafés kwam de grootste taalstrijd van het jaar tot zijn eerste hoogtepunt: tijdens de halve finales zijn gisteren acht dichters verkozen tot finalisten van het NK Poetry Slam 2016. Na een avond vol heimelijke jury-overleggen en bloederige stemrondes met rozen vol doorns, viel de bijl voor tien van de achttien regionale slamkampioenen. Maar deze helden stomen door:

Wie stem jij naar de NK Poetry Slam-finale?

Vergeet Star Wars: over precies vier weken vangt de strijd aan om de titel 'Slampion 2016'. 13 januari zijn Hofman Café en Theatercafé De Bastaard de arena's waar achttien regionale slamkampioenen het tegen elkaar opnemen.
Zie hier hoe het zover heeft kunnen komen en wat jij kan doen om het evenwicht in de slamgalaxy te herstellen...

Juryleden finale NK Poetry Slam bekend

Wie heeft de beste beeldspraak, de mooiste metaforen, de voortreffelijkste voordracht, kortom: wie is de beste poetry slammer van het jaar? Dat bepaal jij tijdens de finale van het NK Poetry Slam op 29 januari 2016. En dat doe je samen met de volgende juryleden:

Eerste halve finalisten NK 2016 bekend!

Het lijkt nog heel ver weg, maar de eerste kandidaten voor de halve finale van het NK 2016 zijn al bekend: Else Kemps, Marloes Robijn, Naomi Warndorff, Gerda Blees, Sannemaj Betten, Ditmar Bakker, Loren Brouwers en Carmien Michels.

Daan Zeijen blogt over het WK Poetry Slam

Het is dinsdagmiddag als ik, na een ochtend lesgeven en met de succeswensen van mijn studenten op zak, arriveer in Parijs. Op het station word ik opgewacht door een van de lieve vrijwilligers, die me begeleidt naar Culture Rapide, het WK-hoofdkwartier voor de komende week. Daar wacht een bont gezelschap deelnemers, vrienden en aanhang, journalisten, een filmploeg en mensen van de organisatie.

Felicitatie voor slamcircuit

Saskia Stehouwer won gisteren de C. Buddingh'-prijs 2015. En Stehouwer was niet de enige die door de jury werd gefeliciteerd: 'Een aanzienlijk deel van de debuten kwam van dichters die eerder de finale van de NK Poetry Slam bereikten. Een grote felicitatie gaat dus uit naar het slamcircuit.' Een felicitatie die we als organisator van het NK Poetry Slam graag in ontvangst nemen, maar die ook een beetje ongemakkelijk aanvoelt.

Daan Zeijen wint NK Poetry Slam 2015

Daan Zeijen (1992) heeft vrijdagavond 30 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2015 gewonnen. In een uitverkochte Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) streden acht dichters om de landstitel. Het werd een prachtige editie, met een legendarische battle als fantastisch slot. Meer verslag in woord en beeld volgt!

NK Poetry Slam in je boekenkast

Het lijkt wat tegenstrijdig, maar de meeste dichters die furore maakten op het NK Poetry Slam, hebben ook succes met hun poëziebundels. Van de week legden Daniël Vis, Ellen Deckwitz en Jee Kast in NRC al uit wat voor hen de relatie is tussen voordrachts- en 'papieren' poëzie. Vergelijk zelf door tijdens de finale een (of meer) van de bundels te bemachtigen in de stand van boekhandel Savannah Bay. Zie hieronder vast voor een selectie uit het Slampionassortiment. En natuurlijk krijg je als je minimaal €12,50 aan poëzie besteedt er het door Ilja Leonard Pfeijffer geschreven Poëziegeschenk gratis bij!

Nieuwe generatie neemt NK Poetry Slam over

Sannemaj Betten, Coen Cornelis, Max Greyson, Jelmer van Lenteren, Wieke van der Linden, Arnoud Rigter, Marloes Robijn en Daan Zeijen zijn gisteravond tijdens de halve finales van het NK Poetry Slam 2015 door twee vakjury’s en jullie, het publiek verkozen tot de beste poetry slammers van Nederland. Zij betreden vrijdag 30 januari in Utrecht het podium van TivoliVredenburg waar ze strijden om de titel Slampion 2015, 1000 euro en die felbegeerde Gouden Vink-trofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog - grondlegger van poetry slam in Nederland.

Halve finales NK Poetry Slam 2015: wie strijdt waar?

Woensdag 14 januari nemen achttien regionale slamkampioenen het tegen elkaar op tijdens de halve finales van het NK Poetry Slam 2015. Loting heeft bepaald wie waar aan de start verschijnt, in Theatercafé De Bastaard of in Hofman Café. Per locatie gaan vier poetry slammers door naar de finale op vrijdag 30 januari in TivoliVredenburg. Wie dat zijn? Dat bepalen de twee halve finalejury's én het publiek. Stemmen gebeurt met rozen, dus geef jouw roos aan jouw favoriet en de slammers met het grootste boeket gaan naar de NK-finale! Zie hieronder voor een overzicht van wie waar strijdt en wie waar jureert.

The Brahms & Antjie Krog maken NK-feest compleet

Vrijdag 30 januari bepaal jij wie de de beste poetry slammer van Nederland is en naar huis gaat met die felbegeerde titel Slampion 2015. Tussen de rondes door leggen de acht finalisten hun talige wapens neer en is het woord onder andere aan een van de grootste Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment: Antjie Krog, die in het land is t.g.v. het verschijnen van haar monumentale bundel Medeweten. De muzikale Afrikaanse grooves en melodische hooks komen deze avond van The Brahms. 31 januari verzorgen ze de afterparty van The Kooks (!) in de HMH en de dag ervoor dus een optreden tijdens de finale van het NK 2015. Kan je niet wachten? Koop hier vast je kaartje en hieronder materiaal om de feestdagen mee door te komen.


Eerste juryleden finale NK Poetry Slam 2015 bekend

Ilja Leonard Pfeijffer en Joke van Leeuwen nemen op vrijdag 30 januari 2015 plaats in de jury van de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Acht poetry slammers gaan deze avond de strijd met elkaar aan om de titel ‘Slampion 2015’, de naar Simon Vinkenoog vernoemde Gouden Vink wisseltrofee en een geldprijs van €1000,-. Wie treedt in de voetsporen van Slampion 2014 Daniël Vis?

NK Poetry Slam 2015 op vrijdag 30 januari in TivoliVredenburg!

Vrijdag 30 januari, tijdens de landelijke Poëzieweek, strijden de beste poetry slammers in TivoliVredenburg om de titel Slampion 2015, de Gouden Vink-trofee en 1000 euro. Met metaforen, beelden, taalspel en bovenal hun uitzonderlijke voordrachtskunst moeten ze jou en de jury ervan overtuigen dat ze de beste poëzieperformer van Nederland zijn.

Nathalie van Meurs wint jaarfinale Podiumvlees

In de eerste stedelijke finale van de Podiumvlees Poetry Slam gingen Romano Haynes, Nathalie van Meurs, Hans d’Olivat en Josse Kok de strijd met elkaar aan. De dichters werden beoordeeld door zowel een vakjury als ook door het publiek.

Twee nieuwe halve finalisten NK Poetry Slam bekend

Marloes Robijn werd gekozen tot winnaar van de Poetry Slam Leeuwarden en Coen Cornelis won de vijfde editie van de NoorderZlam in Groningen. Zij hebben zich hiermee gekwalificeerd voor de halve finale van het NK Poetry Slam in januari 2015.

Eerste kandidaten halve finale NK 2015 bekend

De eerste kandidaten voor de halve finale van het NK 2015 zijn bekend: Maarten Buser, Loren Brouwers, Jolies Heij, Daan Zeijen, Jelmer van Lenteren, Sannemaj Betten, Marieke Rijneveld en Jonathan Griffioen.

Daniel Vis blogt over WK Poetry Slam

Yeah, so, there’s a park up the road and I’ve got a pussy!’ Ik teken dit op uit de mond van de Deense deelneemster (alliteratie alom) die een half woord Frans spreekt en wordt aangesproken door een deelnemer van de nationale Franse competitie op een late avond aan 103 rue Julien Lacroix, Parijs. Het is het WK poetry slam, pardon, de Coupe du monde de poesie 2014.

Josse Kok genomineerd voor C. Buddingh'-prijs 2014

Josse Kok: enkele maanden terug finalist van het NK Poetry Slam 2014, nu genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2014! Met zijn debuut 'Ik heb geslacht'. Ook Hanneke van Eijken ('Papieren veulens'), Hannah van Wieringen ('Hier kijken we naar') en Maarten van der Graaff ('Vluchtautogedichten') maken nog kans. 12 juni weten we meer...

Slampion 2012 Laura van der Haar presenteert debuutbundel

In december 2012 sleepte Laura van der Haar de titel van Nederlands Kampioen Poetry Slam in de wacht waarna ze direct een contract binnensleepte voor een debuutbundel bij uitgeverij Podium. En nu is de bundel daar: 'Bodemdrang' ziet het licht!

Daniël Vis wint NK Poetry Slam

Daniël Vis (1988) uit Utrecht heeft zaterdagavond 1 februari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2014 gewonnen. In muziekpaleis Rasa streden acht dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de twaalfde maal gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek (30 jan - 5 feb 2014).

Finalisten NK Poetry Slam bekend

Arnoud Rigter, Daniël Vis, Gijs ter Haar, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Niels Terhalle en Sannemaj Betten kwalificeerden zich gisteren voor de finale van het NK Poetry Slam 2014 op zaterdag 1 februari. Klap, juich, joel jouw favoriet deze avond naar de winst!

Finalejury NK Poetry Slam compleet

Andy Fierens & Arjen Lubach zijn er ook bij tijdens de finale op 1 februari! Samen met Ester Naomi Perquin vormen zij het driekoppige jurymonster dat alle kandidaten van snoeihard doch rechtvaardig commentaar zal voorzien. Aan CultuurBewust.nl vertelde Arjen vast waar hij zoal op gaat letten: "Ik probeer te letten op de aspecten die de rest van de zaal lijkt te missen." Lees hier verder.

Stem jouw favoriet naar de finale!

15 januari gaan 14 regionale slamkampioenen de poëtische strijd aan met als inzet 8 tickets naar de finale op 1 februari. De twee halve finaleslams vinden tegelijkertijd plaats in Hofman Café en Café De Bastaard. Wil je weten waar je moet zijn om jouw favoriet naar de finale te stemmen? De kaarten bepaalden dit jaar wie waar het podium betreedt. Bekijk hier de magische loting!

I.M. Martijn Teerlinck (1987-2013)

Martijn Teerlinck overleed afgelopen dinsdag 10 december veel te vroeg op 26-jarige leeftijd. Zijn gedichten werden tijdens zijn nog korte leven veelvuldig gepubliceerd in literaire tijdschriften en bloemlezingen. In 2010 won hij het NK Poetry Slam, omdat hij zijn sterke poëzie ook uitstekend voordroeg. ‘Gedichten krijgen een nieuwe betekenis door het voordragen,’ zei hij daar zelf over in een interview.

Halve finalisten NK Poetry Slam bekend

Arnoud Rigter, Bardthesque Jaques, Daniël Vis, Erwin Mulder, Gijs ter Haar, Josse Kok, Lotte Dodion, Maaike Haneveld, Martin M Aart de Jong, Niels Terhalle, Pom Wolff, Sannemaj Betten, Tomas de Paauw en Von Solo zijn de regionale slamkampioenen die het tegen elkaar opnemen in de halve finale op 15 januari. Wie treedt in de voetsporen van de laatste Slampion Laura van der Haar?

Finale NK Poetry Slam 1 februari 2014

Wie is de beste poetry slammer van het jaar en mag zich Slampion 2014 noemen? Dat wordt bepaald tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in RASA op zaterdag 1 februari. Like het NK Poetry Slam op Facebook en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!

Brits-Amerikaanse slamkampioen David Lee Morgan te gast in het Literatuurhuis

Op vrijdag 25 oktober maken we in Het Literatuurhuis ruim baan voor internationale slam poetry! De Brits-Amerikaanse slam poet David Lee Morgan vereert ons land met een bezoekje en wij zullen hem warm onthalen. Collega-dichter Daan Doesborgh treedt deze avond op als host en gaat met David in gesprek over slam en poëzie. Ook geeft David Lee Morgan natuurlijk een demonstratie van zijn slamtalent.

Sannemaj Betten wint eerste editie Haarlem Poetry Slam

Op donderdag 19 september vond in de Haarlemse bibliotheek de eerste Haarlem Poetry Slam plaats. Onder de bezielende leiding van presentator Joshua Baumgarten gingen zeven deelnemers de woordenstrijd met elkaar aan.

Martin Aart de Jong wint poetry slam Leeuwarden

Er kan weer een nieuw naam worden toegevoegd aan de line-up voor de halve finale van het NK Poetry Slam: Martin Aart de Jong.

Line-up Poetry Slam Leeuwarden bekend!

Op zondag 11 augustus vindt de vierde editie van Poetry Slam Leeuwarden plaats in stadspark de Prinsentuin. Een aantal van de beste slammers uit het land nemen het tegen elkaar in een spannende strijd om een plek in de halve finale van het NK Poetry Slam in 2014. Deelnemers zijn: Jan Ketelaar, Pom Wolff, Shetty James, Daan Taks, Martin Beversluis, Wibo Kosters, Roel Weerheijm, Martin Aart de Jong, Menno Dokter en T. Martinus.

Laura van der Haar blogt over WK Poetry Slam

Comic Sans kom je niet slechts tegen in gestencilde clubbladen of op Sinterklaasgedichtenwebsites. Nee, tegenwoordig ook - op groot scherm - op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs. Ik was daar vorige maand om Nederland te representeren. Daarin faalde ik in de eerste ronde al glansrijk, maar dat maakte de week er geen spat minder om.

NK Poetry Slam in Poëzieweek

De tweede editie van de Poëzieweek vindt in 2014 plaats van 30 januari (Gedichtendag) tot en met 5 februari. Verwondering is het thema en P.C. Hooftprijswinnaar K. Schippers schrijft het Poëziegeschenk. Aan de vooravond van de week wordt de VSB Poëzieprijs uitgereikt, ze sluit af met het Gedichtenbal en de uitreiking van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Vanaf 2014 maakt ook Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam deel uit van de Poëzieweek.

Daniël Vis wint jaarfinale U-slam!

‘Er ontpopt zich hier een heel bloembollenveld' roept presentatrice Anne Broeksma wanneer het massaal toegestroomde publiek hun rozen in de lucht houdt om te stemmen op hun favoriet. De U-slam jaarfinale op woensdag 5 juni is spannend, verhit en vol. Maar het gaat dan ook ergens om: 100 euro, de eeuwige roem en dat felbegeerde ticket naar het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.

Winst NK Poetry Slam vliegende start Laura van der Haar

De Amsterdamse Laura van der Haar won in december 2012 totaal onverwacht het NK Poetry Slam. Tot een jaar daarvoor had ze zelfs nog nooit van poetry slam gehoord. Inmiddels heeft ze een contract bij Uitgeverij Podium op zak, staat ze in de theaters met medefinalist Jee Kast en treedt ze met Het Literatuurhuis op tijdens Lowlands.

Jaarfinale u-slam woensdag 5 juni

Op woensdag 5 juni vindt in café de Bastaard de jaarfinale plaats van de u-slam, de maandelijkse poetry slam van Het Literatuurhuis.
De avond waar het hele U-slamseizoen al reikhalzend naar uitgekeken wordt: alle winnaars van de afgelopen edities strijden tegen elkaar om een plek op het NK Poetry Slam!

Eerste drie kandidaten NK Poetry Slam 2013 zijn bekend

De eerste drie kandidaten van het NK Poetry Slam 2013 zijn bekend: De Amsterdammers Maaike Haneveld en Pom Wolff en de Leuvense Lotte Dodion hebben zich gekwalificeerd. Dat er twee kandidaten van het vrouwelijk geslacht zijn, is bijna geen verrassing meer. Slampions als Ellen Deckwitz, Kira Wuck en Laura van der Haar dringen het testosterongehalte in de arena terug. Maar, onpartijdig als wij zijn, gunnen we zowel mannen als vrouwen een plek in de finale. Ons gaat het om de poëzie: poëzie met ballen.

Laura van der Haar winnaar NK Poetry Slam

Laura van der Haar uit Amsterdam heeft vrijdagavond 14 december in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2012 gewonnen. In muziekpaleis Rasa streden acht dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de elfde maal gehouden.

Kandidaten NK Poetry Slam Halve Finale

Jongens en meisjes, dames en heren, houd je vast aan je stoel, de indeling voor de halve finale is bekend: Klik hier voor het volledige overzicht.

11 jaar NK Poetry Slam

Dit jaar wordt het NK Poetry Slam voor de 11e keer gehouden. Op 3 december barst de strijd los met twee halve finales op diverse locaties in Utrecht. Het belooft ook dit jaar weer spannend te worden, met zwaargewichten als Arnoud Rigter, Coen Cornelis, Benne van der Velde en Barbara Beckers. Op vrijdag 14 december is de bloedstollende finale in Rasa.

NK Poetry Slam werpt vruchten af

11e editie NK POETRY SLAM 14-12-2012 in RASA Utrecht

Persbericht

NK Poetry Slam werpt vruchten af


Utrecht 18 september 2012 Dit jaar wordt het NK Poetry Slam voor de 11e keer gehouden. Op 3 december barst de strijd los met 3 halve finales op diverse locaties in Utrecht. Op 14 december is de spannende ontknoping. Tijdens de Grote Finale beslissen publiek en vakjury wie de beste slamdichter van Nederland is. Veel deelnemers uit het verleden zijn nu landelijk bekend: zij treden op op podia, publiceren bundels en zijn vaak te zien in de media.

L'Chaim treedt op op NK Poetry Slam

De frisse Balkanmixband L’Chaim zorgt met haar aanstekelijke muziek voor de feestsfeer op het NK Poetry Slam. De groep is in 2006 begonnen en bestaat uit acht musici uit Nederland, Spanje en Italië.
Met hun achtergronden in de klezmer, Balkan, pop, jazz, Iraanse en Spaanse muziek maken ze een verfrissende en dansbare mix. Het nieuwe album 'Gipsy Trouble' laat de diversiteit van de band goed zien.

Halve finales NK Poetry Slam in aankomst!

De verkiezingen zijn weer voorbij; tijd om te stemmen op de beste slamdichter van Nederland! De halve finales van het NK zijn in aankomst. Op 3 december zal de strijd losbarsten op diverse locaties in Utrecht. Het belooft ook dit jaar weer spannend te worden, met zwaargewichten als: Arnoud Rigter, Coen Cornelis, Benne van der Velde en Barbara Beckers.

Kira Wuck winnaar tiende NK Poetry Slam

UTRECHT, 10-12-2011 - Kira Wuck uit Amsterdam heeft zaterdagavond 10 december het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2011 gewonnen. In popzaal Tivoli in Utrecht streden negen dichters om de landstitel. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de tiende maal gehouden.

In de jury zaten dichter en presentator Wim Brands en de dichters Menno Wigman en Jaap Blonk. In de laatste slamronde werd uitsluitend gestemd door het publiek. Jurylid Wigman over de winst van Wuck: "Ze schrijft sterke gedichten en de manier waarop ze voorleest is oorspronkelijk. Nu deze tiende NK winnaar is gekozen, kunnen we stellen dat het publiek altijd gelijk heeft gehad." Kira Wuck won de landstitel 'Slampion 2011', een geldbedrag en de wisseltrofee 'De Gouden Vink', vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers, Simon Vinkenoog. In mei 2012 zal Wuck Nederland vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs.

Sfeerverslag Halve Finale

In aanloop van het NK Poetry Slam op 10-12 in Tivoli de Helling hierbij een sfeerverslag van de Halve Finale.

Nieuwe NK Poetry Slam Promofilm groot succes

Binnen een half uur was de NK Promofilm al 50 keer bekeken.

Een (dichterlijk) voorproefje van het NK Poetry Slam 2011!

Nog een maandje wachten en dan is het zover... Het NK Poetry Slam 2011 op 10 december. En als publiek ben JIJ jurylid. Om je alvast voor deze belangrijke taak op te warmen zulllen we hier de komende twee weken (voor de halve finale van 28 november) een aantal gedichten van de (halve) finalisten plaatsen!

10 jaar NK Poetryslam

Van 28 november tot 10 december vindt in Utrecht voor de tiende keer het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam plaats, georganiseerd door Het Poëziecircus. De jaarwinnaars van 21 regionale slams uit elf provincies zullen strijden om de hoogste eer: de landstitel, 1000 euro en de Gouden Vink.

Tien jaar NK Poetryslam: presentatieduo L & D

Het NK Poetryslam bestaat dit jaar tien jaar. Logisch dus dat we presentatieduo L & D vroegen een feestje te bouwen. Dat zit dus wel snor; nu alleen je feestmutsje nog! Ellen Deckwitz (NK Slam winnaar 2009) en Daan Doesborgh (NK Slam winnaar 2010) bevuilden al vele podia met hun poëzie supergroep L&D. Van Warschau tot Parijs, van Berlijn tot Londen, van Lowlands tot het Muziekgebouw aan het IJ. Iedereen wil met ze samenwerken, van het Scapino Ballet Rotterdam tot het Nederlands Blazers Ensemble, van Rowwen Hèze tot Gert Vlok Nel. Hun gedichten verschenen in tijdschriften, hun gezichten op tv.

Nieuwe slams & nieuwe namen voor het NK 2011

De NoorderZlam in Groningen op 23 augustus jl is gewonnen door Annegriet Wijchers, een nieuwe naam in slamland. Regerend Nederlands Kampioen Daan Doesborgh won op 17 augustus de eerste poetry slam van Zutphen, toepasselijk de Slam van Ooit genaamd. Hij staat zijn plaats af aan Boris de Jong, winnaar van de Voor-Spek-en-Bonen All Starsslam tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht. En ook Dordrecht mocht zich recentelijk verheugen in de eerste slam van haar bestaan, namelijk Pictura's Poetry Clash, op 16 september jl. Deze werd gewonnen door Roel Weerheijm (foto).

Bedankt allemaal!

We willen graag nogmaals iedereen bedanken die het NK 2010 mogelijk heeft gemaakt:

In de eerste plaats danken we de 24 deelnemers, de 18 regionale slamorganisaties en de sponsors: de gemeente Utrecht, het VSB fonds, het Cultuur Participatiefonds, en de Bouwkundewinkel/ TU Eindhoven.

Alle uitslagen van het NK Poetry Slam 2010

Voor liefhebbers van cijfers, en voor wie het verloop van de afvalrace wil uitpluizen:

De complete uitslagen van de Halve Finales van het NK Poetry staan hier.

De complete uitslagen van de Finale van het NK Poetry Slam staan hier.

(klik op tabbladen onderaan voor uitslagen verschillende rondes)

Daan Doesborgh

Daan Doesborgh (1988) publiceerde in 2010 de bundel De Venus Suikerspin bij uitgeverij de Contrabas. Aan zijn eerste slam deed hij mee in 2007, hij won meteen de voorronde van de Poesieschlacht in Düsseldorf. Pas in 2009 ging hij ook in Nederland slammen, waarna hij derde werd op het NK van dat jaar. Binnenkort start alweer de derde jaargang van zijn poetry slam in Venlo, de enige slam in Limburg. Werk van Daan Doesborgh werd gepubliceerd in diverse tijdschriften. Een opvolger van zijn bundel staat gepland voor begin 2011. Met zijn rasperige stem en energieke voordrachtwas hij de afgelopen jaren een graag geziene gast op literaire podia van Leeuwarden tot Maastricht en van Birmingham tot Warschau.

Tien jaar Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam

Van 28 november tot 10 december vindt in Utrecht voor de tiende keer het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam plaats, georganiseerd door Het Poëziecircus. De jaarwinnaars van 21 regionale slams uit elf provincies zullen strijden om de hoogste eer: de landstitel, 1000 euro en de Gouden Vink.
De halve finales vinden plaats op maandag 28 november, de grande finale is op vrijdag 10 december in Tivoli De Helling. Het publiek kiest de uiteindelijke Slampion 2011. Deze wordt in juni 2011 afgevaardigd naar het wereldkampioenschap in Parijs.

Oud-slampions
De presentatie is voor de feestelijke gelegenheid in handen van het duo L&D, de oud-slampions Ellen Deckwitz (2009) en Daan Doesborgh (2010). Zij traden eerder op op Lowlands, met het Scapino-ballet en het Nederlands Blazers ensemble. Daarnaast geven de oud-winnaars van het NK Poetryslam acte de presence: Erik Jan Harmens, De Woorddansers, Sven Ariaans, Sander Koolwijk, Krijn Peter Hesselink, Bernhard Christiansen, Najiba Abdellaoui en natuurlijk Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh.

Deelnemers
Ook dit jaar hebben we weer geweldige kandidaten: Wat te denken van de Vlaamse Spoken Wordmagician Philip Meersman, de Nederlandse Jotie 't Hooft Daniël Vis en de rasperformer Boris de Jong? Een overzicht van alle kandidaten vind je op http://www.poetryslam.nl/nk/kandidaten/

Halve finale:
Tijd: maandag 28 november 20.00 uur.
Locaties: Bastaard, Kargadoor, ACU.
Toegang: gratis

Finale:
Tijd: zaterdag 10 december, 20.00 uur stipt, deuren open 19.30.
Locatie: Tivoli de Helling, Helling 7, Utrecht.
Toegang 10 euro

 

Halve finales NK Poetry Slam