Kandidaten

Anne-Fleur van der Heiden

"Deze biografie schrijf ik zelf. Ik ga hem niet in de derde persoon schrijven want dat vind ik raar. Misschien is het Rotterdamse nuchterheid, alhoewel ik daar maar acht jaar heb gewoond. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo nuchter. Ik ben ook niet heel grappig. Al vind ik zelf van wel.

Ik kan wel met iedereen kletsen. In Rotterdam heb je ook veel kletsmeiers. Misschien ben ik Rotterdamser dan ik denk. Ik denk ook na over dingen als: moeders, natuur, dieren, welzijn en hoe het werkt: geluk, in een ongelukkige wereld."

Juist: Anne-Fleur doet het anders dan anders en zou de 1000 euro aan prijzengeld ook wel 4x kunnen uitgeven:

"Ik zou het gebruiken om een twintigjarig paard te kopen dat sprekend lijkt op Boris Johnson. Hij heet Alfredo. Ik ben sinds mijn twaalfde verliefd op Alfredo. Maar mijn opa krijgt nog geld, mijn vriend ook en mijn moeder is nodig toe aan vakantie. Misschien moet ik het beleggen, van duizend euro red ik het allemaal niet."

Met wie ga je het liefst de strijd aan in de finalebattle?
"Van Tijdelijke Toon want die is toch maar tijdelijk. Van Samira want in Groningen heb ik niet van haar gewonnen. Van Fred de Vries want dat was een klasgenoot. Van Else, want -hallo- die heeft vorig jaar al tienduizend euro gewonnen met de Turing gedichtenwedstrijd. Van Erika, Rik, Els, Ivan, Jan Willem, Chelsea en Umeu want ik ken ze (nog) niet, maar zij mij ook niet.

En nu wat ik echt denk: dit wordt mijn derde slam waarvan dit de eerste grootschalige is. Ik ben blij als het voor mijn gevoel goed gaat, er hopelijk mensen zijn die mijn gedichten waarderen en ik niet klink alsof ik net heb leren voorlezen."

Anne-Fleur van der Heiden komt uit voor de Groningse NoorderZlam.