Kandidaten

Martje Wijers

Martje Wijers (1986) schrijft gedichten, treedt op en slamt. Ze won vorig jaar de jaarfinales van zowel de Festina Lente Poëzieslag en de U-slam en stond dus in vorig jaar reeds in de finale van het NK Poetry Slam.

Dit jaar komt ze uit voor de Bellum Poetica, georganiseerd door studievereniging Awater uit Utrecht. Martje woont afwisselend in Amsterdam en Gent, waar ze werkt als docent Zweedse taalkunde en schrijft aan een proefschrift in de taalwetenschap. Daarnaast is ze één van de zes bedenkers van de Facebook-pagina Dilemma op Dinsdag, waarop wekelijks mensen worden gepijnigd met een absurd dilemma.


Wat zou je doen met de 1000 euro aan prijzengeld?
Iets exorbitants. Maar men moet de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is.

Wie is je literaire voorbeeld?
Ik heb niet één literair voorbeeld (daarmee bedoel ik dus niet geen enkel, maar meerdere). Als het gaat om poëzie en voordracht dan is Antjie Krog toch wel een van mijn favorieten en Lina Ekdahl, die heeft het vermogen om zo te spelen met alledaagse taal dat het absurd, grappig en pijnlijk wordt en dat het toch nog ergens over gaat.

 

Martje beter leren kennen? Lees hier het interview met haar over world domination, battlestrategieën en (placebo)bananen op De Optimist!