Kandidaten

Sacha Landkroon

Sacha Landkroon (1984) is dichter, spoken word artiest, lid van de redactie van het Drents letterkundig tijdschrift Roet en de Neie Drentse Schrieverskring en mede-organisator van bv. Winterdichters in Eelde. Daarnaast is hij ook houder van Afrikaanse reuzenslakken, en in volledige tegenspraak daarmee een fanatiek hardloper. Boven alles is hij vader van een driejarige taalavonturier én liefhebber van typisch dichterlijke dingen als Schotse whisky en sigaren.


Achterop zijn officiële debuut Terra Incognita karakteriseert hij zichzelf als een poëtische ontdekkingsreiziger. Hij verkent de grenzen van zijn eigen wereldbeeld. Het 'verdwalen' van het individu is een thema dat uitstekend past bij Landkroons dichterschap. Het zoeken naar betekenis en bestemming zit er altijd in. Landkroon was in 2009-2010 huisdichter van de RuG en tot 2011 lid van de Groninger Dichtclub. Aan het eind van dat jaar bracht hij de officieuze debuutbundel 'IKS' uit. Samen met Maarten Praamstra bloemleesde hij de beste huisdichtersgedichten uit de periode 2001-2011 tot 'Ideeën op sterk water'. In 2015 won hij het Hendrik de Vriesstipendium van de gemeente Groningen. Landkroon trad op bij festivals als Dichters in de Prinsentuin, en werd geboekt voor de Zwarte Cross. Landkroons werk werd enthousiast ontvangen door Esther Jansma, Stef Bos en Ellen Deckwitz. Sacha won de eerste editie van de DROPslam in De Wijk.

Wat zou je doen met de 1000 euro aan prijzengeld?
Met het prijzengeld zou ik waarschijnlijk nog één of twee extra Afrikaanse reuzenslakken kopen, een dure whisky en een lekker weekendje weg met mijn vrouw en dochter, maar eigenlijk wist ik niet eens dat er prijzengeld op het spel staat. De eer is eigenlijk al zaligmakend.

Wie is je literaire voorbeeld?
Mijn literaire voorbeeld is in het begin van mijn dichterschap steeds Esther Jansma geweest, maar daarna ben ik wel eens vergeleken met de jonge Tom Lanoye.
De laatste paar jaar ambieer ik een minder complexe stijl van poëzie. Gedurende die omslag is Stef Bos mijn mentor en voorbeeld geworden. Hij heeft me ook geholpen met de redactie van mijn bundel.

 

Sasha beter leren kennen? Lees hier het interview met hem op De Optimist waarin hij zich afvraagt of "er al eens een SLAM is gewonnen met alleen een handdoek om een paar tanige heupjes?".

Foto: Henk Landkroon