NK Poetry Slam

NK Poetry Slam in Poëzieweek

De tweede editie van de Poëzieweek vindt in 2014 plaats van 30 januari (Gedichtendag) tot en met 5 februari. Verwondering is het thema en P.C. Hooftprijswinnaar K. Schippers schrijft het Poëziegeschenk. Aan de vooravond van de week wordt de VSB Poëzieprijs uitgereikt, ze sluit af met het Gedichtenbal en de uitreiking van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Vanaf 2014 maakt ook Het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam deel uit van de Poëzieweek.

Op het NK Poetry Slam betreden de beste slamdichters van het land in Utrecht het podium. Poetry Slam is de enige poëziewedstrijd waarbij niet alleen de tekst, maar ook de voordracht centraal staat. Tijdens de Poëzieweek vindt de twaalfde editie van het NK plaats. De Nederlands Kampioen, of ‘Slampion’ wint 1000 euro en de wisseltrofee 'De Gouden Vink', vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers, Simon Vinkenoog. Het NK bracht in het verleden winnaars voort als Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink, Ellen Deckwitz, Kira Wuck en meest recent in 2012 Laura van der Haar.

Alles begint met verwondering

Het thema van Gedichtendag en Poëzieweek 2014 is Verwondering. Alles begint met verwondering: de eerste woordjes, grote liefde, de ontdekking van het nog ongekende. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te zien, er is veel verrassends te beleven. En daarover gaat poëzie. Poëzie heeft de kracht om je onverwacht de verrassende andere kant van dingen te laten zien.

K. Schippers schrijft Poëziegeschenk
K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) debuteerde in 1963 met de dichtbundel De waarheid als De koe. In 1996 werd aan K. Schippers de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre toegekend. Voor Waar was je nou ontving hij in 2006 de Libris-prijs. Schippers was redacteur van de tijdschriften Barbarber (1958-1971), Hollands Diep (1975-l977) en maakte met regisseur Kees Hin speelse films. In 2010 verscheen De bruid van Marcel Duchamp, een speurtocht naar het leven en werk van de Frans-Amerikaanse kunstenaar. Zijn laatste bundel is Tellen en wegen (2011). Op de foto (2012) is zijn meest recente roman.

Voor meer informatie over het NK Poetry Slam zie www.poetryslam.nl.

Voor meer informatie over de Poëzieweek zie www.poezieweek.com.