Skip to content

Daan Zeijen wint NK Poetry Slam 2015

30 januari 2015

Daan Zeijen (1992) heeft vrijdagavond 30 januari in Utrecht het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2015 gewonnen. In een uitverkochte Cloud Nine Zaal (TivoliVredenburg) streden acht dichters om de landstitel. Het werd een prachtige editie, met een legendarische battle als fantastisch slot. Meer verslag in woord en beeld volgt!

In de jury zaten dichter/performer Joke van Leeuwen, singer-songwriter Lucky Fonz III en schrijver van het Poëziegeschenk 2015 Ilja Leonard Pfeijffer. In de laatste slamronde, de finalebattle, werd uitsluitend gestemd door het publiek. Daan Zeijen moest het in de finale opnemen tegen Max Greyson. De finalisten gingen elkaar met woorden te lijf op het podium.

De finalebattle was het absolute hoogtepunt van de avond. Pfeijffer: “Magnifiek; dit was alles wat je in een battle wilt hebben.” En Lucky Fonz III: “Het was een combinatie van homo-erotiek en verbale agressiviteit.”

Daan Zeijen won de landstitel ‘Slampion 2015’, een geldbedrag van 1000 euro en de wisseltrofee ‘De Gouden Vink’, vernoemd naar dichter en inspirator van vele poetry slammers, Simon Vinkenoog. Later dit jaar vertegenwoordigt Daan Zeijen Nederland op het Wereldkampioenschap Poetry Slam in Parijs.

Een Poetry Slam is een wedstrijd voor dichters waarin zowel de tekst als de voordracht wordt beoordeeld. Tot eerdere winnaars behoren o.a. Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink, Ellen Deckwitz, Kira Wuck, Laura van der Haar en Daniël Vis.

Het NK Poetry Slam wordt georganiseerd door Het Literatuurhuis.

Poëzieweek (29 jan – 4 feb)
De finale vindt plaats als onderdeel van de landelijke Poëzieweek. Door het hele land vinden poëzie-evenementen plaats en krijgen lezers bij aanschaf van minimaal 12,50 euro het door Ilja Leonard Pfeijffer geschreven Poëziegeschenk ‘Giro giro tondo’ cadeau. De Poëzieweek sluit 4 februari feestelijk af in de Amsterdamse Stadsschouwburg met het Gedichtenbal. Anne Vegter, Mustafa Stitou, Els Moors, Peter Verhelst, Erik Jan Harmens en anderen treden op in een poëzieparade over de liefde.

Foto: Annemarie Sint Jago

Scroll To Top