Skip to content

Felicitatie voor slamcircuit

12 juni 2015

Saskia Stehouwer won gisteren de C. Buddingh’-prijs 2015. En Stehouwer was niet de enige die door de jury werd gefeliciteerd: ‘Een aanzienlijk deel van de debuten kwam van dichters die eerder de finale van de NK Poetry Slam bereikten. Een grote felicitatie gaat dus uit naar het slamcircuit.’ Een felicitatie die we als organisator van het NK Poetry Slam graag in ontvangst nemen, maar die ook een beetje ongemakkelijk aanvoelt.

Wat de jury, bestaande uit Hester Knibbe, Jan Baetens en Marije Koens, met haar felicitatie bedoelt op te merken, is dat binnen het slamcircuit blijkbaar een goed werkend selectie-proces aanwezig is dat veel poëzie-talent doet bovendrijven. En dat kunnen we alleen maar beamen: tijdens een poetry slam krijgt een dichter feedback van én mensen uit het vak (de jury) én het publiek én collega-dichters. Een slam is een kans nieuwe gedichten uit te proberen, je eigen stem te vinden als dichter en met de opgedane indrukken en kritiek verder te schaven aan je werk. Bovendien biedt slam, niet onbelangrijk, letterlijk een podium voor meer bekendheid én een dichter die veel optreedt verkoopt in de regel meer bundels. Het is dus niet heel vreemd en zeker niet nieuw dat finalisten van het NK Poetry Slam vervolgens ook hun weg vinden naar een uitgeverij, een debuutbundel en literaire prijzen. Zo won Slampion Ellen Deckwitz de C. Buddingh’-prijs 2012 en waren Slampion Kira Wuck en NK-finalist Josse Kok in resp. 2013 en 2014 genomineerd.

Maar waar poetry slam een belangrijke vorm is van talentontwikkeling, is het niet enkel en alleen een route richting debuutbundel. En stel dat het door veel dichters wel zo gezien wordt, biedt een succesvolle slamcarriere nog geen garantie op ‘papieren’ succes. Door het nationale bereik van een evenement als het NK Poetry Slam speel je jezelf in de kijker, maar podiumpoëzie doet het niet noodzakelijkerwijs goed op papier en vice versa. De ervaring en feedback die iemand tijdens poetry slams opdoet zijn van groot belang voor zijn/haar ontwikkeling als dichter. Maar de relatie tussen de bloeiende slamwereld en veel goede debuutbundels van dichters die ook optreden op slampodia, is niet zo een op een te leggen.

De constatering van de Buddingh’-jury laat vooral zien dat er zich binnen het slamcircuit vele dichters bevinden die erin slagen zowel goede poëzie voor het podium, als voor het papier te schrijven. En dat is inderdaad een felicitatie waard, aan het circuit, maar bovenal aan deze specifieke dichters zelf.

Zie ook het interview ‘Slammend de spotlights in’ dat Dieuwertje Mertens n.a.v. het NK Poetry Slam 2015 had met Daniël Vis, Ellen Deckwitz en Jee Kast over de weg van podium naar papier.

Voor een ieder die inmiddels enorm benieuwd is geworden naar de top van dat slamcircuit: de finale van het volgende NK Poetry Slam vindt plaats op vrijdag 29 januari 2016, tijdens de landelijke Poëzieweek. En zie tot die tijd de slamagenda voor alle poetry slams in heel Nederland.

Foto: Annemarie Sint Jago

Scroll To Top